Jaki grill do ogrodu?

Gdy tyko zaświeci lenie słonce, dni zrobią się długie a wieczory ciepłe, większość osób myśli tylko o jednym: grill. Ten sposób przyrządzania potraw od lat jest już czymś więcej niż kulinarną przyjemnością – to sposób spędzania wolnego czasu, zabawa, pomyśl na przyjęcia oraz pasja. Wraz z rozwojem grillowania rozwinął się oczywiście rynek grilli, i od dłuższego już czasu na polskich podwórkach króluje grill gazowy. Ma on wiele zalet, których brakuje zwykłym grillom węglowym. Przede wszystkim grille gazowe bardzo szybko i łatwo się rozpala. Wystarczy odłączyć butlę z gazem, ustawić pokrętło , zapalić, poczekać aż grill się zagrzeje i gotowe. Nie musimy pilnować ilości węgla, olewać rozpałek i pilnować.

Większość grilli gazowych wyposażona jest w czujniki, które dają znać, że grill jest gotów. W dodatku potrawy z grilla gazowego z reguły są smaczniejsze – takie urządzenie łatwo trzyma stałą temperaturę, więc mięso jest bardziej soczyste i mniej narażone na przypalenie. Pozostaje wiec pytanie:  jaki grill gazowy polecacie? Przede wszystkim te porządnie wykonanie. Ruszt powinien być żeliwny (dłużej trzyma ciepło), ewentualnie wykonany ze stali nierdzewnej (łatwo się ją czyści). Piekarnik grilla musi być duży i głęboki, wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury. Lepiej unikać piekarników stalowych, ponieważ mogą one ulec zniekształceniu. Szukają idealnego grilla należy także pamiętać o swoich potrzebach, Jeśli grillujemy tylko z okazji spotkań z przyjaciółmi, wystarczy nam prosta maszyna, jeśli zaś grillowanie to nasza pasja i uwielbimy eksperymentować  z taka kuchnią – warto zainwestować w droższy sprzęt.

Dodaj komentarz